Free A Person in Black Suit Holding a Pen Stock Photo

Data jsou jednou z nejdůležitějších věcí, které může firma vlastnit. Každá firma v dnešní době vytváří a zpracovává alespoň nějaká data a vědět, jak s nimi pracovat je složité. Proto se dnes podíváme na to, jaký mají data životní cyklus a jak s nimi zacházet.

Jaký mají tedy cyklus?

1.      Vytvoření dat

2.      Uložení dat

3.      Používání dat

4.      Sdílení dat

5.      Archivování dat

6.      Odstranění dat

Každý z těchto kroků přináší svoji řadu problémů a špatné zacházení s daty v jakémkoliv cyklu může vést k bezpečnostním problémům a snížené efektivitě práce, což nepřekvapivě vede k vyšší ceně za provoz.

Jaké nastávají největší problémy?

Největší problémy jsou ty, které vás mohou připravit o data, a to jsou např.:

·         Ransomware útoky – Kvůli nárustu dat je dost časté, že se prioritizují novější a cennější data před těmi „méně cennými“. Což je většinově dobrý nápad, ne ale v případě, že data, která jsou pro vás méně cenná, ale pořád je požíváte, nebudete správě zabezpečovat a zálohovat. Jednoduché pravidlo je, že pokud používáte jakákoliv data pravidelně, cenná nebo méně cenná, tak by měla být zálohovaná podle pravidla 1 2 3!!!

·         Poškození dat – Jako v předchozím bodě i tady je nejdůležitější věcí data ZÁLOHOVAT, protože jestli je nemáte alespoň dvakrát, nemáte je vůbec (a jestli je máte jenom dvakrát, tak zapřemýšlejte nad třetí kopií). K poškození dat může dojít vlastně kdykoliv. Jestli používáte pevné disky, tak se vám může prostě stát, že jednoho dne umřou anebo ještě hůř, se poškodí a poškrábou. A ani SSD vás nezachrání, protože po nějakém čase také umírají a většinou dřív než pevné disky.

Ten o trochu menší problém vám spíše sníží efektivitu:

·         Množství dat – Trendem posledních let je sbírat data vlastně o všem o čem sbírat jdou. Což je na jednu stranu úžasná věc, která vám pomůže zvýšit efektivitu a spokojenost, jak zaměstnanců, tak zákazníků, pokud více co s takovými daty dělat a jak je uchovat. Nebudu zabíhat do detailů, ale hlavní věci jsou: vybrat si škálovatelnou metodu uschovávání dat, vytvořit si systém, který vám umožní tyto data organizovat a doopravdy ho používat.

Získejte ZDARMA návrh řešení

ICT-GROUP poskytuje bleskovou IT podporu s týmem elitních IT odborníků na které se vaše firma může spolehnout. Nezávisle na tom, jestli pracujete na dálku nebo jste na pracovišti, zajistíme Vám za nízké měsíční náklady řešení problémů v reálném čase, zabezpečení na úrovni zařízení, aplikací, sítě a komplexní správu IT.

Nemáte rádi formuláře? Zavolejte nám  777 800 167 nebo napište  sales@ict-group.cz. Ozveme se Vám nejpozději do 24 hodin, velice pravděpodobně ale o dost dříve.

>