• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • I váš mobil je cíl, chraňte ho!!!!

Váš mobilní telefon v dnešní době zastává funkci peněženky, komunikace, prokázání, zábavy a zdroje informací. Je napakovaný citlivými daty, a ty se stávají cílem pro hackery. V tomto článku si rozebereme, jak na vás budou útočit, a jak se tomu případně vyhnout.

Jak na mě zaútočí?

1.      Phishing – Jako u všech útoků je phishing nejčastější forma, protože je relativně úspěšná a zásadně nejjednodušší pro hackery. Nejčastěji jsou to e-maily napodobující známé značky, vaše zákazníky. V tomto e-mailu bude link, který vás většinově přesměruje na stránku s přihlášením nebo vám stáhne soubor, který obsahuje malware. Jak se mu vyhnout? Hlavní je mít zkušenost s phishingovými e-maily a být schopný je rozeznat. Poté je dobrým zvykem se nikdy nepřihlašovat přímo z e-mailu, ale ručně napsat URL adresu do vyhledávače.

2.      Aplikace – Ne všechny aplikace, které si stahujete jsou bezpečné. Máte více druhů nebezpečných aplikací. První je nějak zavirovaná nebo malwarem nakažená aplikace, ty většinově nenajdete na klasických obchodech jako je Appstore a GooglePlay, i když na GooglePlay se občas objeví. Poté aplikace, které vám berou data, anebo vás špehují. Těm je o dost těžší se vyhnout, protože většina z nás je na ně buď moc zvyklá nebo bez nich doslova nemůže fungovat. Aplikace, ale spíš společnosti, které je vlastní, jsou problematické. Společnosti jako: Google, Meta, ByteDance (majitelé TikToku) a další, toho o vás ví opravdu spoustu, proto pokud můžete, tak se snažte omezit, která data jim sdílíte a k čemu dáváte jejich aplikacím přístup.

3.      Veřejná Wi-Fi – Jedno základní pravidlo, které byste měli vždycky dodržovat je nepřihlašovat se do mobilního bankovnictví na veřejné Wi-Fi. Protože majitel routeru může sledovat co děláte a přímo odchytit vaše přihlašovací údaje. V tomto vám nepomůžou ani žádné VPN služby, takže s veřejnou Wi-Fi buďte opatrní.

Jak se mám obecně bránit?

–          Jako vždycky, nastavte si silné heslo a pokud můžete i biometrické odemykání.

–          Aplikacím povolte co nejméně věcí je potřeba k jejich fungování.

–          Pokud vám záleží na datech, co máte v mobilu, tak je zálohujte na externí úložiště a/ nebo cloud.

–          Nezadávejte údaje o vaší debetní kartě na všechny možné obchody. Buď se snažte na těch, které nejsou známé používat jednorázové karty, nebo platbu převodem.

Získejte ZDARMA návrh řešení

ICT-GROUP poskytuje bleskovou IT podporu s týmem elitních IT odborníků na které se vaše firma může spolehnout. Nezávisle na tom, jestli pracujete na dálku nebo jste na pracovišti, zajistíme Vám za nízké měsíční náklady řešení problémů v reálném čase, zabezpečení na úrovni zařízení, aplikací, sítě a komplexní správu IT.

Nemáte rádi formuláře? Zavolejte nám  777 800 167 nebo napište  sales@ict-group.cz. Ozveme se Vám nejpozději do 24 hodin, velice pravděpodobně ale o dost dříve.

>